Hiša v hrvaški Istri že za 80 tisoč evrov

Hrvaški nepremičninski trg je sproščen, cene naj bi upadle, a navala tujcev, posebej Slovencev, še ni.

Hrvaški nepremičninski trg je teden dni sproščen, tujci pa še niso planili po apartmajih in hišah ob Jadranu, ugotavljajo pri naših sosedih. Mnenja o tem, kako se bodo gibale cene, pa so različna.

Analitiki banke Raiffeisen ocenjujejo, da bi cene nepremičnin na Hrvaškem po pesimističnem scenariju lahko letos upadle celo za 40 odstotkov. Blagi padajoči trend potrjujejo tudi redne mesečne analize 150 tisoč oglaševanih cen na največjem hrvaškem spletnem nepremičninskem portalu CentarNekretnine (glej tabelo). Toda Domenico Devescovia iz CentarNekretnin je pri napovedih previden.

Meni, da bo vse odvisno od dostopnosti posojil in obrestnih mer. Ob tem opozarja: "Cene ne bodo upadle za vse nepremičnine enako. Če se pogajate za kakovostno nepremičnino na dobri lokaciji in po razumni ceni, pričakujte, da verjetno niste edini, zato se je pač bolje hitreje odločiti."
Pri nakupih previdno

Analize kažejo, da se je tudi hrvaški nepremičninski trg umiril, na kar se prodajalci odzivajo z različnimi akcijami. Na portalu CentarNekretnin so recimo februarja 90 nepremičninam cene znižali do 40 odstotkov. V ponudbi smo opazili tudi hišo v Bujah za 80 tisoč evrov oziroma za 1.030 evrov za kvadratni meter.

"Primerljive nepremičnine v hrvaški Istri so lahko tudi enkrat cenejše kot na slovenski obali, luksuzno vilo se dobi za 400 tisočakov," pravi Diego Potočnik iz družbe Sonce nepremičnine. Kupcem bi svetoval previdnost glede pravne urejenosti nepremičnin ter nakup prek slovenskih agencij, ki imajo zavarovano nepremičninsko odgovornost za tujino. Bolj ugoden je nakup prek podjetja, saj v tem primeru ni obračunan DDV.
Kdo bo pokupil Hrvaško?

Hrvaški tisk navaja ocene tujih nepremičninskih svetovalcev, da državljani EU po sprostitvi trga ne bodo kar planili po hrvaških nepremičninah. Poleg recesije naj bi bila glavna razloga že zdaj precej navite cene ter neokretnost hrvaških bank, ki ne ponujajo posojil tujcem....več>>

Vir: Finance, Nepremičnine, Ilinka Todorovski