Kdo še kupuje stanovanja

Kdo še kupuje stanovanja

Trg nepremičnin se je prebudil iz mrtvila, ugotavljajo nepremičninski agenti, vendar čaka ugodnejšo gospodarsko situacijo

Cene nepremičnin v Sloveniji naj bi bile sedaj, kot zatrjujejo v večini nepremičninskih agencij, "ugodne", saj so se od leta 2008 ponekod znižale celo za 20 do 30 odstotkov. Jožef Murko iz nepremičninskega podjetja Do doma je za naš časnik nedavno pojasnil, da je bilo treba leta 2007 odšteti za kvadratni meter stanovanjske površine največ okrog 2,1 povprečne plače, povprečje zadnjih dvajsetih let pa kaže, da je kvadratni meter stal okrog 1,7 povprečne plače. Trenutne cene so nižje od povprečja dvajsetletnega obdobja, kar pa, kot meni, ni dobro. Nizke cene nepremičnin namreč pomenijo med drugim to, da imamo nizke plače.

Starejši bi raje manjša stanovanja, mlajši večja

Branko Pavlin, višji svetovalec v oddelku za statistiko cen pri Statističnem uradu, je pojasnil, da je bil promet na trgu nepremičnin v drugem četrtletju že skoraj primerljiv z dogajanjem pred krizo, podatki za tretje četrtletje naj bi bili znani v prvi polovici prihodnjega meseca. "Trg se je zbudil iz skoraj popolnega mrtvila, toda, kako dolgo bo tako, ne vemo. V drugem četrtletju je bilo več kupoprodajnih transakcij, v četrtem četrtletju jih bo morda manj zaradi zimskega časa. Opažamo pa, da se promet z nepremičninami v Ljubljani pred pričetkom študijskega leta nekoliko poveča," pojasnjuje. Branko Potočnik, direktor nepremičninske agencije Insa v Mariboru: "Morda je malo več povpraševanja, toda končnih odločitev za nakup ali prodajo je enako kot pred meseci. Ko bo gospodarska situacija ugodnejša, ko bo manj brezposelnih in bodo višje plače, bo kupoprodajnih transakcij več. Vse je odvisno od gospodarstva. Morda kot zanimivost, da starejši lastniki prodajajo svoja večja stanovanja, mlajši pa svoja manjša. Starejši siželijo manjša, mlajši pa večja stanovanja." Sicer pa v večini nepremičninskih agencij ugotavljajo, da so "vrhunska lokacija, zelo dobra cena, vsa infrastruktura, garaže in balkoni, kot je nedavno za naš časnik povedal Zoran Đukič iz ljubljanske agencije za promet z nepremičninami Stoja, 'stvari', ki vedno pritegnejo kupce." Tudi Diego Potočnik iz ljubljanske agencije Sonce nepremičnine ugotavlja, da se je prodaja nepremičnin v zadnjem času nekoliko premaknila. Spomnimo tudi na nedavno prodajo stanovanj v soseski Pilon na območju Ljubljane, kjer so kupci na dražbi med seboj celo tekmovali in zviševali ceno, in na stanovanja v soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani, kjer je Stanovanjski sklad RS kar polovico vseh stanovanj, 153, in parkirnih mest v tej novi soseski namreč prodal takoj, v prvem krogu, cena kvadratnega metra stanovanjske površine je bila skupaj z DDV-jem od 1840 do 1935 evrov.

Kupujejo tisti, ki nujno potrebujejo in imajo denar

Naj sklenemo: čeprav so se cene nepremičnin v obdobju po krizi do danes postopno znižale do ravni, kakršno so dosegle ob koncu leta 2006, si nakupa lastne strehe nad glavo še vedno ne more privoščiti večji del državljanov. Povprečni državljan mora namreč zanjo s povprečno neto plačo delati leta in leta. Tako naj bi v centru Ljubljane, kjer stane kvadratni meter v povprečju 2570 evrov, za stanovanje s površino 60 kvadratnih metrov odšteli 154.200 ev rov, za kar bi morali delati kar 12,8 leta. Ob podatku, da je v državi po zadnjih uradnih podatkih na zavodu 115.901 brezposelni, kar je 3341 oseb oziroma za tri odstotke več kot septembra, vzrokov za pretirani optimizem na nepremičninskem trgu zagotovo ni. Kajti, kot pravijo poznavalci: kupovali bodo tisti, ki stanovanje nujno potrebujejo in imajo denar. Po prepričanju Murka sedanje razmerje med plačo in ceno stanovanj vsekakor kaže na to, da stanovanja niso precenjena. "Nič pa ne pove, kaj bo jutri," sklene Jožef Murko.


Cene nepremičnin v Sloveniji naj bi bile sedaj, kot zatrjujejo v večini nepremičninskih agencij, "ugodne", kakšne bodo jutri, je težko napovedati.

 

Vir: Večer