Na hrvaški obali prodajo, preden zgradijo

Ali Slovenci še vedno kupujemo vikende in apartmaje tudi na Hrvaškem ali je kriza povsem oklestila luksuz?

Cene nepremičnin na Hrvaškem so spet na ravni iz leta 2004, okrevanja trga pa še ni videti. Po podatkih Eurostata so se v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani med državami članicami Evropske unije cene najbolj znižale prav na Hrvaškem, za 9,7 odstotka. Sledita Slovenija, kjer so se cene v primerljivem obdobju znižale za 6,6 odstotka, in Ciper s 5,7 odstotka nižjimi cenami. Po podatkih Hrvaške narodne banke naj bi samo lani in v začetku tega leta cene na letni ravni nazadovale celo za 12 odstotkov, analitiki pa ocenjujejo, da se bo glede na trenutne gospodarske razmere v južni sosedi takšen trend nadaljeval tudi v preostalem delu tega leta.

Najzanimivejši Istra, Opatija in Krk

Ker smo bili državljani Slovenije s skoraj tretjinskim deležem v zadnjih dveh desetletjih najpogostejši tuji kupci nepremičnin na Hrvaškem, se upravičeno postavlja vprašanje, ali je kakšno zanimanje za nakup hrvaških nepremičnin tudi sedaj. Kot smo nedavno pisali, naj bi po nekaterih podatkih slovenski državljani na Hrvaškem imeli nekaj več kot sto tisoč nepremičnin, večinoma stanovanj, apartmajev in počitniških hiš ob obali Jadrana. In ker je na Hrvaškem tudi od njenega vstopa v EU veliko lažje kupiti nepremičnino kot kdaj prej, v tem času pa ob hrvaški obali dopustuje tudi veliko slovenskih državljanov, se nekateri najbrž ozirajo po kakšnih zanimivih nepremičninah. Slovenske kupce na hrvaški obali zlasti zanimajo nepremičnine za slovensko državno mejo in do Rovinja, ozirajo se tudi po nepremičninah v Opatiji z okolico in na otoku Krku. Cene so zelo različne. Denimo; za stanovanje na Pagu, velikosti okoli 45 kvadratnih metrov in okoli sto metrov od morja, je treba odšteti nekaj več kot 70.000 evrov, nepremičnine na nekoliko slabših lokacijah in nekaj kilometrov od morja pa so kupcem na voljo tudi že za manj kot dratni meter.

Za petino ceneje, a brez praveizbire

"Seveda kupujejo tudi sedaj, toda ne tako kot pred leti. Sedaj tudi prave izbire ni več, najbolj atraktivne nepremičnine so namreč že prodane," razlaga Diego Potočnik iz agencije Sonce nepremičnine, kjer se ukvarjajo tudi s prodajo hrvaških nepremičnin. V zadnjih letih se je na Hrvaškem malo gradilo, zato so kakovostne nepremičnine že večinoma prodane," dodaja Potočnik. Sicer pa so tam cene že tradicionalno tudi za petino nižje kot na Slovenskem primorju. Najtežje naj bi bilo kupiti manjše stanovanjske enote, garsonjere ali manjša stanovanja s površino okoli 30 kvadratnih metrov, zanje so kupci, kot pravi Potočnik, pripravljeni odšteti okoli 50.000 evrov. "Zdaj je na hrvaški obali celo tolikšno povpraševanje po manjših stanovanjih, da se prodajo, še preden se zgradijo. Jeseni se bo pričela gradnja v Medulinu, končana naj bi bila v prvih mesecih prihodnjega leta. Zanimanje za nakup je že sedaj, kolikšne bodo cene, še ne vem. Se pa na tem območju vrtijo okoli 1300 evrov za kvadratni meter," razlaga Potočnik. Po podatkih hrvaškega spletnega portala Real Estate so najdražje nepremičnine v dubrovniško-neretvanski regiji, kjer je treba za kvadratni meter stanovanjske površine v povprečju odšteti 2761 evrov, v splitsko-dalmatinski 2150, zadrski 1914 in najmanj v istrski regiji, 1791 evrov.

Portorož najbolj drži cene

In kakšne so cene na slovenski obali? "Ljudje so jih začeli zniževati, zato je letos prodaja zadovoljiva. Prodajalci, ki pred leti niso želeli znižati cen, so danes prisiljeni nepremičnino prodati celo za polovično ceno. Šestnajst kvadratnih metrov velika garsonjera v Piranu je bila dolgo v ponudbi za 48.000 evrov, nato za 42.000, a ker je lastniki takrat niso hoteli prodati, so sedaj zanjo dobili le še 32.000 evrov. Ali: stanovanje v velikosti 37 kvadratnih metrov se je dolgo prodajalo za 68.000, prodalo se je za samo 45.000 evrov. Najbolj pa cene drži Portorož. Tik ob obali stane tam apartma s površino 40 kvadratnih metrov in z balkonom 90.000 evrov," je pripovedovala Stanislava Lovšin, solastnika agencije Casabela v Piranu.

Gorenjska predraga

Preverili smo tudi, kakšno je zanimanje za nakup kakšnega vikenda pri nas  na Gorenjskem, v čudoviti naravi, kjer si mnogi morda v mislih rišejo vsaj skromno stanovanje. Spomnimo, kako so pred leti nepremičnine na območju Bleda in Bohinja privabljale tudi številne tuje kupce, predvsem iz Velike Britanije. Slovenija je sedaj zanje, kot pravijo v nepremičninskih agencijah, predraga. "V letih, ko so tukaj na veliko kupovali, je v našo agencijo iz Velike Britanije prišlo po nekaj strank na dan, v zadnjih sedmih letih skupaj pa so prišli le štirje pari. Precej tistih, ki so nepremičnine kupili pred leti, jih je prodalo ali pa to skušajo že lep čas. Nekateri jih imajo za naložbo, drugi pridejo sem samo na dopust, tretji jih skušajo vsaj oddati. Če so v letih od 2005 do 2007 za nepremičnino na tem območju odšteli morda okoli 300.000 evrov, je danes ta vredna le še okoli 200.000. Drugače pa je na tem koncu," kot pripoveduje Borut Kordež, direktor nepremičninske agencije Makler Bled, "podobno kot drugje po državi. Če je kakšna malo boljša nepremičnina, stane okoli pol milijona evrov. Za primerjavo naj povem, da je mogoče nepremičnino kupiti ob kakšnem jezeru v Avstriji za polovico te cene. Ponudbe je kar nekaj, kupcev pa malo. Promet nad 300.000 evrov se je ustavil, največ se prodajajo stanovanja ali starejše hiše v razponu od 100.000 do 200.000 evrov."


Najdražje nepremičnine ob Jadranu so v dubrovniško-neretvanski regiji (2761 evrov za kvadratni meter), najcenejše pa v istrski (1791 evrov).

 

Vir: Večer