Padanje cen se bo po pričakovanjih ustavilo

Nepremičnine na Hrvaškem

Na Hrvaškem v zadnjih dveh letih manj vlagajo v nepremičnine, zato je ponudba tržno najbolj zanimivih manjših apartmajev v nekaterih obmorskih predelih vse manjša.

Kot kažejo podatki slovenskega državnega statističnega urada, so se cene novozgrajenih stanovanj pri nas v zadnjem četrtletju znižale za 1,1 odstotka, kar je v skladu s pričakovanimi znižanji cen nepremičnin zaradi gospodarske krize in pasivnega trga, na katerem ni prave kupne moči in zanimanja. Še ugodnejše so trenutno cene na hrvaškem nepremičninskem trgu, saj so v zadnjem času še dodatno upadle. Nepremičnine, zlasti v obalnem pasu, pa so zanimive predvsem za tujce, nekoliko manj za domačine. Zdaj je nakup na Hrvaškem še ugodnejši, saj so nekateri vlagatelji še dodatno znižali cene svojih nepremičnin. »Poudariti je treba, da v severnem delu Istre že zmanjkuje apartmajev manjših kvadratur, ki so tržno najbolj zanimivi,« je povedal Diego Potočnik, direktor podjetja Sonce nepremičnine. »Glede na to, da se v zadnjih dveh letih veliko manj vlaga v gradnjo novih nepremičnin, ocenjujem, da se bodo manjše enote prodale že do spomladi. To pa ne velja za apartmaje v okolici Pulja, ki do pred kratkim niso bili tako zanimivi, saj so bile cestne povezave veliko slabše.«

Še stavimo na bližino meje in morja

Z gradnjo avtoceste, ki bo končana spomladi 2011, so postale nepremičnine v južni Istri laže dostopne. Trenutno je na tem območju na razpolago veliko manjših apartmajev po zelo ugodnih cenah, meni Potočnik. Cene se za večje enote začenjajo pri 1000 evrih za kvadratni meter, za manjše pa pri 1400 evrih za kvadratni meter. Veliko potenciala imajo še Kvarner s Crikvenico, Novi Vinodolski, Selce in Zadar z okolico, saj so ti kraji zdaj zelo lahko dostopni, nudijo pa lepše morje, lepše plaže, samotne zalive, boljše podnebje in tudi ugodnejše cene nepremičnin, kot na primer v Istri. Neodkritih ali manj turističnih biserov na hrvaški obali ali v notranjosti, ki so zaradi svojih posebnosti privlačni za kupce, je še nekaj. Kupci se sicer še vedno najpogosteje odločajo za nakup apartmajev v bližini slovenske meje. Bolj malo pa jih izbere kvarnerski del Istre, ki pa je kljub vsemu vreden razmisleka. Tudi notranjost Istre je nekoliko manj zanimiva za slovenske kupce, saj jim bližina morja izredno veliko pomeni, ugotavlja Potočnik.

Na dodatno nižanje cen hrvaških nepremičnin vplivajo različni dejavniki, na primer to, da vlagatelji največkrat potrebujejo finančna sredstva za poplačilo kreditov; vlagatelji želijo končati projekte in zato še znižajo cene apartmajev, ki so jim še ostali; v načrtu imajo že nove projekte, zato morajo stare končati in še kakšen razlog bi našli, pojasnjuje Potočnik.

Nakup samo prek agenta

Kakšne postopke lahko potencialni kupec pričakuje pri nakupu nepremičnine v sosednji državi? So ti postopki zapleteni? Kako je z vpisom v zemljiško knjigo? Je treba na kakšne podrobnosti pri nakupu še posebno paziti? V Sonce nepremičnine priporočajo nakup pri slovenski nepremičninski agenciji, ki uredi vso potrebno dokumentacijo in kupcu s tem prihrani veliko časa in denarja. Storitev bo zaračunana šele, ko bo nepremičnina že vpisana v zemljiško knjigo. »Odsvetujem nakup neposredno od vlagatelja ali prek hrvaške agencije, saj ni nobenih zagotovil, da bo posel resnično izpeljan. Izbrati morate agencijo, ki pozna hrvaški trg in ima večletne izkušnje na tem področju ter letno tam proda več nepremičnin. Samo takšna agencija bo znala preveriti in urediti vso potrebno dokumentacijo in bo poslovala v skladu z zakonom o nepremičninskem posredovanju ter hrvaško zakonodajo. Poleg tega mora imeti izbrana agencija pri slovenski zavarovalnici zavarovano odgovornost nepremičninskih posrednikov za Hrvaško. Le taka agencija vam prek svojih poslovnih partnerjev preveri in uredi vso potrebno dokumentacijo za varen nakup nepremičnine.« Kakovostna agencija dela z znanimi vlagatelji, kar je za kupca veliko bolje, kot če sam ugotavlja, kakšno je dejansko stanje na trgu. Tisti, ki se jim zdi storitev slovenske agencije predraga, tvegajo dražji in manj varen nakup pri hrvaški agenciji ali neposredno od vlagatelja.

Računajte še na plačilo davka

Lastniki nepremičnine na Hrvaškem morajo računati na plačilo turistične takse, ki se plačuje kot pavšal. Cene so od občine do občine različne, na območju Poreča, denimo, Slovenci plačajo 70 kun za vso sezono. Obdavčitev počitniške hišice ali apartmaja pa je 15 kun na kvadratni meter na leto, rok za prijavo davka je do 31. marca, davek se plača v četrtem mesecu leta, so povedali v Sonce nepremičnine. Davek na promet z nepremičninami znaša pet odstotkov od končne cene. Če gre za novogradnjo, ki je v lasti podjetja in jo vlagatelj prvič prodaja, zgrajena pa je bila od začetka uvedbe PDV (po naše DDV), se plača pet odstotkov od vrednosti zemljišča in komunalni prispevek. V praksi to pomeni, da plačamo ena do 1,5 odstotka od nakupne cene nepremičnine.

Dragica Sušnik

vir: Delo, ponedeljek, 29. novembra 2010
http://www.delo.si/tiskano/html/20101129/Delo/0

Download