Zakaj je dobro investirati v Istri ?

Zakaj je dobro investirati v Istri?

Istrski polotok je biser Sredozemlja in največji polotok na Jadranskem morju. Ponaša se s čudovito neokrnjeno naravo, kristalno čistim morjem, srednjeveškimi mesti, bogato kulturno dediščino in odlično kulinariko.

ZARADI PODNEBJA

Podnebje je sredozemsko, s toplimi in suhimi poletji ter blagimi in prijetnimi zimami. Povprečna temperatura zraka v najhladnejšem obdobju znaša 6 °C, v najtoplejšem obdobju pa 30 °C.  Najnižja temperatura morja je v marcu in znaša okoli 10 °C, najvišja pa je v avgustu, ko znaša 24 °C.

ZARADI LEGE

Istra se nahaja na severovzhodnem delu Jadranskega morja in ima zelo ugodno geografsko lego, skoraj v osrčju Evrope in je vedno bila most, ki povezuje srednjeevropsko celinsko območje s Sredozemljem. Razvoj cestnega, železniškega, pomorskega in zračnega prometa je omogočil dobro prometno povezavo z ostalimi hrvaškimi kraji z najpomembnejšimi evropskimi mesti kot so: Trst (50 km), Benetke (200 km), Ljubljana (130 km), Dunaj (500 km), München (530 km), Pariz, London, Budimpešta, Praga in tako naprej.

ISTRA JE V FAZI GOSPODARSKE RASTI IN RAZVOJA

Istrsko gospodarstvo je zelo raznoliko. Istra je tradicionalno najbolj obiskana turistična regija na Hrvaškem. Ima razvito proizvodnjo, gradbeništvo, trgovino, morski ribolov in ribogojstvo, kmetijstvo in transport. Istra je regija, ki se nahaja v vzponu svojega razvojnega cikla. Strateški geografski položaj, ohranjeni naravni viri, stabilnost regionalne politike in sodelovanje s številnimi tujimi regijami so razlogi, zaradi katerih je Istra privlačna destinacija za tuje naložbe.

OLJČNO OLJE IN VINO

Vino je neločljivi del identitete Istre. Poleg malvazije in terana, tipičnih avtohtonih sort, zelo dobro uspevajo tudi muškatna vina, chardonnay, beli pinot in sivi pinot, merlot, cabernet sauvignon in cabernet franc. Istra je ena izmed redkih vinskih regij v Evropi, ki zagotavlja visoke rezultate, tako pri belih kot tudi pri rdečih vinih.
Oljčno olje je simbol Sredozemlja, zdravja in gastronomskega užitka. Olje je edinstvenega okusa in vonja, odličen dodatek k različnim jedem in je najdragocenejša maščoba pri človeški prehrani. Uporablja se tudi kot sredstvo za nego telesa in kot zdravilo za različne bolezni in se zaradi tega pogosto imenuje eliksir življenja. Istra je v zadnjih letih s svojimi vrhunskimi ekstra deviškimi oljčnimi olji osvojila Hrvaško in Evropo.

TARTUFI

Istra je domovina belih in črnih tartufov, odličnih kulinaričnih dobrot, ki se skrivajo pod zemljo. Pobira se jih ponoči, v jesenskih in zimskih mesecih in,  ker nimajo nadzemnega dela, jih človek lahko najde le s pomočjo posebej dresiranih psov. Motovunski gozd, ki se nahaja v osrednjem delu Istre in kjer se nahaja reka Mirna, je najbolj znano mesto tartufov. Tam je zemlja vlažna, vegetacija v gozdu pa vsebuje več vrst hrastov, ki živijo v sožitju s tartufi. V Istri se med septembrom in novembrom prirejajo Dnevi tartufov, kjer se tartuf predstavlja kot del istrske kuhinje.

RIBIŠTVO

Ribištvo je dejavnost, ki vključuje lov in vzrejo rib, mehkužcev, rakov in drugih morskih organizmov, predelavo ulova za prehranske in industrijske namene ter trgovino z ribami in ribjimi izdelki. To je ena izmed najstarejših in najbolj perspektivnih panog istrskega gospodarstva. Ribištvo je bilo v Istri vedno pomemben vir prehrane tamkajšnjega prebivalstva. Danes se več pozornosti namenja nadaljnji rasti in razvoju te industrije, ki je ena izmed najstarejših človekovih dejavnosti. V mnogih gostilnah in restavracijah po vsej Istri lahko poskusite različne jedi pripravljene iz sveže ulovljenih rib in drugih morskih živali.