Na hrvaški obali so cene nepremičnin tudi petino nižje kot na slovenski

Nakup nepremičnine

Večletno padanje cen na hrvaškem nepremičninskem trgu se bo po predvidevanjih kmalu ustavilo

Po podatkih hrvaškega finanč-nega ministrstva in združenja za poslovanje z nepremični-nami smo bili Slovenci s skoraj tretjinskim deležem v zadnjih dvajsetih letih najpogostejši tuji kupci nepremičnin na Hr-vaškem. Po mnenju nekaterih poznavalcev trga te tudi z na-ložbenega vidika postajajo vse bolj zanimive.

ANDREJ MOTL

Cene na hrvaškem nepremič-ninskem trgu se že od leta 2008 vztrajno znižujejo. Po mnenju Die-ga Potočnika iz agencije Sonce ne-premičnine, ki je na tamkajšnjem trgu precej navzoča, so na ta trend med drugim zelo vplivale tudi sla-be politične in gospodarske raz-mere v Sloveniji, zaradi katerih se je zanimanje Slovencev za nakup zmanjšalo.

 Zaradi pozitivnih gospodarskih napovedi v Sloveniji in EU Potoč-nik pričakuje, da se bo padanje še letos ustavilo. V prid temu govori tudi dejstvo, da so številni investi-torji, ki so zaradi slabega finanč-nega stanja morali prodati svoje nepremičnine, to že storili, zato se zaradi tega cene ne bodo več zniževale. Poudarja tudi, da se je v zadnjih šestih letih na Hrvaškem malo gradilo in da so kakovostne nepremičnine že večinoma proda-ne. Potencial rasti cen je po njego-vem mnenju večji kot na sloven-skem trgu.

Tudi manj kot tisoč evrov za kvadratni meter

Slovenci, ki se želijo preseliti na obalo, pri tem namesto o Izoli, Kopru ali Portorožu vse pogosteje razmišljajo o hrvaški Istri in drugih nam bližnjih obalnih področjih, opaža Jože Podgoršek, predsednik slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI in skupine SLO + CRO. Takšna odločitev je po njego-vem mnenju zaradi od deset do 20 odstotkov nižjih cen lahko smisel-na tudi iz naložbenega vidika. Pri tem kot primer navaja, da se v Ko-pru po podatkih geodetske uprave
povprečna oglaševana cena rablje-nega stanovanja giblje od 2000 do 2200 evrov za kvadratni meter, na Hrvaškem pa so po podatkih por-tala realestatecroatia.com te cene v zadnjih dvanajstih mesecih zna-šale 1791 evrov za kvadratni meter v Istarski in 1879 v Primorsko-go-ranski županiji.

 Potočnik pravi, da najvišje cene na hrvaškem trgu dosegajo nepre-mičnine, ki so za slovensko držav-no mejo in do Rovinja, sledijo pa jim nepremičnine v Opatiji z okoli-co ter na otoku Krku. Nepremični-ne z večjo površino in na nekoliko
slabših lokacijah, nekaj kilometrov od morja, so kupcem na voljo tudi že za manj kot tisoč evrov za kva-dratni meter. Slovenci sicer največ povprašujemo po dvosobnih ali trisobnih stanovanjih v pritličjih z vrtom, pri katerih je mogoč dostop do morja brez avtomobila, ki so no-vogradnje ali stare nekaj let. Med regijami dajemo prednost Istri in Krku.

Varnost se izboljšuje

Slovence pred nakupom nepre-mičnin na Hrvaškem pogosto skr-bi izvedba posla. Podgoršek pravi, da je na splošno trg dostopnejši in varnejši, kot je bil. Pravna varnost kupcev se je izboljšala zaradi večje transparentnosti pri vpogledu v zemljiško knjigo. Potočnik odsve-tuje nakup neposredno od proda-jalca ali prek hrvaške agencije, saj ni zagotovil, da bo ta res izpeljan. »Nakup je treba izvesti prek agen-cije, ki dobro pozna hrvaški trg, ima dolgoletne izkušnje na tem področju. Agencija mora biti s kup-cem vse od ogleda nepremičnine in vključno do vpisa v zemljiško knjigo,« še poudarja.

Davek na nepremičnine naj ne bi bistveno vplival na cene

Pri nakupu nepremičnine od fizične osebe moramo plačati petodstotni da-vek (od prodajne cene) na promet nepremičnin. Če kupujemo od pravne osebe, zavezanca za DDV —ponavadi v primeru novogradenj — pa moramo petodstotni davek plačati od skupnega zneska vre-dnosti dela zemljišča, na katerem je nepremičnina, in komunalnega prispevka. Potočnik pravi, da da-vek preračunano pomeni od ene-ga do tri odstotke kupoprodajne cene nepremičnin, višina je raz-lična glede na občino, v kateri je nepremičnina.

 Pri nakupu apartmaja na Hr-vaškem postanemo zavezanci za plačilo davka na počitniške hiše — velja za vse zgradbe, ki se upora-bljajo občasno oziroma sezonsko. Na letni ravni znaša od pet do 15 kun za kvadratni meter uporabne površine, tudi v tem primeru je višina stroška odvisna od občine. Potočnik pričakuje, da bo Hrva-
ška v bližnji prihodnosti uvedla že dolgo napovedan davek na ne-premičnine. Meni pa, da lastnikov počitniških nepremičnin novi davek ne bo izrazito bolj davčno obremenil kot davek na dopustni-ške hiše. Posledično tudi večjega vpliva na cene nepremičnin na hrvaški obali uvedba po njegovi oceni ne bo imela.

Vir: Delo