To morate vedeti, ko kupujete nepremičnino za oddih na Hrvaškem

O vikendu na morju sanja večina Slovencev in ena od pogostih izbir je nakup nepremičnine na hrvaški obali. Bližina, lažje vzdrževanje in zanesljiv oddih so razlogi, ki Slovence prepričajo, da si omislijo svoj drugi dom na Hrvaškem. Se to izplača? Prednosti in slabosti? Razkrivamo v nadaljevanju.

Trg nepremičnin, predvsem na Hrvaškem, je zaradi večjega povpraševanja v vzponu, kar lahko pomeni tudi precej zasoljene cene. Počitniška hiša se lahko spremeni v koristno investicijo, če ste se nakupa lotili preudarno in ste opremljeni z vsemi informacijami, ki jih potrebujete. Na dolgi rok se nepremičnina na obali lahko dejansko izplača oziroma je z njo mogoče tudi zaslužiti, medtem ko boste v naslednjih letih zagotovo vedeli odgovor na vprašanje: "Kje boste preživeli dopust?"

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/oglas3177283.html

 

 

Upoštevajte svoje želje

Ne kupujte impulzivno, saj je treba vedeti, da boste v izbranem vikendu na morju preživeli večino svojega prostega časa. Zamislite si svoj idealen oddih, ali vam dopust predstavlja počitek ali zabavo, in to upoštevajte pri svoji izbiri. Ob tem pa ne pozabite na najbolj preprosto vprašanje, zakaj kupujete nepremičnino, in odgovor vam bo zagotovo pomagal pri najpomembnejših odločitvah. Obvezno pa se posvetujte tudi z ostalimi družinskimi člani. 

Najem kredita

Vikend v tujini lahko kupite s kreditom, ki ga vzamete v Sloveniji. Prej se pozanimajte o najbolj ugodnih pogojih, ki pa se razlikujejo od banke do banke. Pri nekaterih bankah je možen tudi vpis hipoteke na nepremičnini v tujini. 

Kaj je pomembno vedeti

Nakup nepremičnine je mogoč v vseh državah članicah EU. Pri počitniških destinacijah je pomembno, da pri izbranem kraju upoštevate njegovo lego, infrastrukturo, priljubljenost (tudi zunaj sezone), stroške vzdrževanja, davke in tako naprej. Podrobno preverite izbrano počitniško hišo, lastništvo, ali nosi kakšna bremena, vpis v zemljiško knjigo … Pri zbiranju podatkov si lahko pomagate z javno dostopnimi podatki ali pri naši nepremičninski agenciji SONCE SKUPINA D.O.O.. Pozanimajte se o vseh prednostih in slabostih tudi pri potencialnih sosedih.

Obnova počitniške hiše

V primeru, da ste se odločili za cenovno ugodnejši, ampak starejši počitniški apartma, pri tem ne pozabite na stroške obnove, ki lahko na koncu presežejo ceno novogradnje. Pri svoji odločitvi upoštevajte, kako je hiša ohranjena. Pri starejših gradnjah bodite pozorni na odpadajoč omet, strohnjeno notranjost, izolacijo in na vse, kar kaže na prisotnost vlage, saj je pomembno, da se v svoji počitniški hišici počutite prijetno. Poleg tega pa je celovita obnova takega vikenda velik finančni zalogaj. Kakor koli, obnove se je najbolje lotiti zunaj sezone. 

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/oglas3177111.html

Oddajanje apartmaja

Najprej je treba na uradu za turizem dobiti dovoljenje in opraviti kategorizacijo. Upoštevati morate hrvaško in slovensko davčno zakonodajo. Kot fizična oseba morate voditi pregled nad poslovnimi knjigami in izdajati račune. Po vsej verjetnosti boste imeli posrednika/zastopnika, na primer lokalno agencijo, ki bo računala tudi vam. Običajno so to dogovorjeni stroški, ki pa lahko od leta do leta varirajo. Obveznosti lastnika so še plačevanje televizijskih prispevkov, elektrike, vode, komunalnih storitev, čiščenje apartmaja, medtem ko se boste z agencijo dogovorili o obsegu del in o višini provizije. Od svojega zaslužka pa odštejte še škodo in obrabnino, ki vam jo lahko povzročijo vaši gostje, in ostale morebitne nevšečnosti. Svojo dejavnost morate obvezno prijaviti tudi v Sloveniji.

Izkušnje Slovencev, ki so lastniki apartmajev na Hrvaškem

Lastnica vikenda v Puli: "Ni lepšega, kot se spontano kadar koli odpraviti na morje, pa tudi, če je to samo za konec tedna. Preprosto vzameš ključe od avtomobila, kopalke, nekaj osnovnih kosov in to je to."

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/Istarska_zupanija.r38/Medulin.p241/stanovanje.v1/oglas3167898.html

Lastnik apartmaja v Novigradu: "Nam je super, ker je tako lažje tudi zaradi otrok. Ni se nam treba ukvarjati s tem, kam bomo šli, ali nam bom uspelo pravočasno rezervirati, nam bo všeč, je plaža primerna za otroke in tako naprej. Poleg tega pa imamo večino stvari že dol, kar pomeni, da ne potrebujemo vsakič znova gore prtljage."

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/Istarska_zupanija.r38/Novigrad.p242/stanovanje.v1/oglas3177290.html

Lastnica apartmaja na Krku: "Imeti svoj vikend na morju se sliši lepo, ampak to pomeni tudi, da je treba neprestano nekaj delati. Na primer, urediti vrt, pospraviti …"

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/Primorsko-goranska_zup..r28/Krk.p290/stanovanje.v1/oglas3107767.html

Lastnik in najemodajalec apartmaja na Pagu: "Včasih naredijo gostje več škode kot koristi. Vse je odvisno od gostov."

https://www.sonce-nepremicnine.si/sl/Nepremicninski-oglasi/prodaja.k1/Hrvaska.d54/Zadarska_zupanija.r33/Pag.p345/stanovanje.v1/oglas3172284.html

Torej, kakšna bo vaša izkušnja, pa je v veliki meri odvisno od vas samih. Želimo vam sproščene in prijetne počitnice ne glede na to, kje jih boste preživeli. 

Vir:V.H. Cekin.si