Od leta 2013 kupujte hiše na Hrvaškem

LONDON - BBC, eden od najpomembnejših mednarodnih medijev je objavil članek, v katerem  turiste in potencialne vlagatelje  vabi, da od leta 2013 investirajo v nakup nepremičnin na  Hrvaški obali, saj bo takrat z vstopom Hrvaške v EU primeren čas za dobro naložbo.
Čez dve leti bo Hrvaška po Sloveniji, druga država iz nekdanje Jugoslavije, ki bo vstopila v Evropsko unijo kot 28. članica. S koncem vojne leta 1990, je Hrvaška postala vodilna turistična destinacija za turiste iz zahoda.  Kilometri čudovite obale Jadranskega morja in gozdov ter jezer v notranjosti so pritegnile potnike in kupce "drugega doma"  iz vsega sveta. Poudariti je potrebno komentar  BBC o hrvaški obali, v katerem piše , da je le-ta 1778 kilometrov dolga, ima več kot tisoč otokov in več  kot 300 sončnih dni na leto.
Zagreb ima bogato kulturo in bogato nočno življenje, vendar so  glavne turistične znamenitosti in dogodki  na obali. Obiskovalci dobesedno okupirajo peščene plaže istrskega polotoka, čudovite otoke z modro-zelenim morjem, elegantne zabave na otoku Hvaru, v Splitu in Dubrovniku.
Poleg  opisovanja prednosti hrvaške obale, BBC ponuja tudi praktične nasvete za morebitne kupce apartmajev,  zemljišč in hiš  – za nakup dvosobnega apartmaja  v bližini morja je potrebno odšteto cca 250.000 €, za vile z bazenom v Istri  cca 350.000 €, za zemljišče v bližini morja pa cca pol milijona.
Članek opozarja tudi na problematiko - pregovorno birokratske ovire za dokumentacijo in nerešene težave z vprašanji lastnine na parcelah, kjer so lastniki izseljeni in živijo že desetletja v Avstraliji ali Ameriki. BBC tako sugerira, da za nakup nepremičnine najamete izkušeno agencijo, ki bo temeljito pregledala  vso dokumentacijo.
Da je hrvaška obala zelo privlačna za vlagatelje, potrjuje predsednik združenja posrednikov pri prodaji nepremičnin Dubrovačko-neretvanske županije Frano Bezić, ki pravi, da ni BBC le naključno poudaril, da bo 2013 leto "prelomno" za nakup nepremičnine.
Britanci so prepoznali problematiko Hrvaške zakonodaje, ki otežuje nakup nepremičnine tujcem, kar se kaže tudi z odsotnostjo naložb na tem področju. Od leta 2013 se pričakuje poenotenje  večine predpisov in s tem še lažji dostop do nepremičninskega trga na Hrvaškem.

Avtor / Vir: SEEbiz / prosti Dalmacija / BBC